Usnesení eparchiální rady ze dne 28. prosince 2015

Eparchiální rada Olomoucko-brněnské eparchie Pravoslavné církve v českých zemích (ER OBE) zasedala dne 28.12.2015 v Olomouci

Prezence

Přítomní členové ER OBE:

vladyka Izaiáš

prot. Ján Kačkoš, prot. Josef Fejsák, prot. Jan Baudiš, prot. Ondřej Stehlík,

sestra Vlastimila Soukupová, sestra Sofia Prusali, sestra Soňa Cinegrová
Prot. Jan Langr – tajemník

Hosté:

Sestra Perla Jarečná – osobní tajemnice vl. Simeona

Nepřítomný:

vladyka Simeon

 Předseda konstatuje, že ER OBE je na tomto zasedání usnášení schopná

Usnesení ER č. 11 ze dne 28.12.2015

Jednání ER bylo zahájeno společnou modlitbou.

Vladyka Izaiáš omluvil na jednání vladyku Simeona a vyřídil jeho vřelé pozdravy a přání požehnaného prožití svátků a hojné Boží milosti v novém občanském roku všem členům rady i spolupracovníkům úřadu. Předsedou pro jednání Rady byl vl. Simeonem písemně pověřen vl. Izaiáš.

Usnesení č. I

 Kontrola plnění úkolů:

 Předseda konstatoval, že nejsou nesplněné úkoly z předchozích rad, a dále poděkoval členům Rady o usnesení per rollam ze dne 27.11. 2015.

ER OBE

  • bere na vědomí předloženou zprávu

PRO: 7            PROTI: 0       ZDRŽELO SE: 0      PŘIJATO

Usnesení č. II

Vl. Izaiáš informoval o společném záměru českých biskupů předložit změnu základního dokumentu. Základní dokument ve smyslu zákona č. 3/2002 sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností (dále jen zákon o církvích) upravuje vztahy mezi registrovanou církví a státem, určuje oprávněné osoby, které mají za církev právo jednat se zástupci státu a především popisuje způsob volby statutárů a podmínky pro změny v organizační struktuře církve. Právě dvouletá krize prokázala velmi nízkou kvalitu stávajícího základního dokumentu, který obsahuje celou řadu chyb a dokonce je v rozporu s některými kánony a zvyklostmi Gorazdovské tradice naší církve. Jako jedna z nejproblematičtějších se ukázala možnost měnit statut a právnické osoby v eparchii bez řádného souhlasu Eparchiálního shromáždění nebo Rady olomoucko-brněnské eparchie. Je tím naprosto popřen svobodný projev orgánů naší eparchie, což není ani v souladu s kánony ani tradicí. Rovněž je nutno odstranit další nesrovnalosti obsažené v dokumentu, např. že eparchiální shromáždění odvolává biskupa apod. Navrhovaná změna rovněž skýtá možnost doplnit mezi základní články základního dokumentu i odkaz na Tomos a vyhovět tak požadavku jeho integrace. Dále vl. Izaiáš popsal procesní způsob změny základního dokumentu a krátce se věnoval situaci v Pražské eparchii. V závěru vladyka konstatoval, že změny základního dokumentu je nutné schválit mj. i naší eparchiální radou, z uvedeného důvodu členy rady požádal o hlasování.

ER OBE po projednání

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • souhlasí s předloženými změnami základního dokumentu
  • pověřuje ředitele úřadu eparchiální Rady podpisem nového základního dokumentu.

PRO: 7            PROTI: 0       ZDRŽELO SE: 0      PŘIJATO

 Usnesení č. III

Vl. Izaiáš předložil návrh na revokaci části usnesení č. IV bod 2 ze dne 7.5.2015 týkající se pravidelných čtvrtletních odměn. Hlavní snahou nového systému bylo podpořit mimořádné aktivity duchovních, ohodnotit jejich práci. Ukazuje se však, že tento systém má zcela opačný efekt, kdy je dokonce vnímán jako nástroj vedoucí k finanční závislosti. Z uvedeného důvodu se jeví jako vhodné tento systém revokovat, odměny vyplácet individuálně tak, aby nevznikaly zbytečné pochybnosti. Valorizovaná mzdová tabulka zůstává bez změny.

ER OBE po projednání

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • revokuje usnesení č. IV bod 2 ze dne 7.5.2015.

PRO: 7            PROTI: 0       ZDRŽELO SE: 0      PŘIJATO

Usnesení č. IV

Žádost PCO Opava o příspěvek z fondu reprodukce majetku. Prot. Jiří Niderle přednesl žádost na příspěvek za účelem pořízení RD v Opavě do majetku církevní obce. Jedná se o rodinný dům na ul. Hlavní, čp./čo. 30/102, LV č. 135 na pozemku parc. č. 1209/3 včetně pozemku a příslušenství v katastrálním území Kylešovice – Opava. V rodinném domě bude bohoslužebná místnost a byt duchovního. V přízemí objektu je cca 60m2 nebytového prostoru (původně cukrárna), který je vhodný za účelem zřízení kaple. Objekt je dobře situován s přístupem k MHD a parkovištěm. Dům je po kompletní rekonstrukci. Odhadní cena nemovitosti je cca 6 mil., po vyjednání činí kupní cena pro církev 3,7 mil. Dále je nutná investice na úpravu kaple ve výši 300 tis. Kč. V diskuzi podal vl. Izaiáš návrh, aby kaple byla zasvěcena sv. Petrovi a Pavlovi. Všichni přítomní s návrhem souhlasili.

Na základě žádosti Pravoslavné církevní obce v Opavě ER OBE

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • schvaluje příspěvek na pořízení farní budovy z fondu oprav a reprodukce majetku OBE ve výši 4 mil. Kč
  • pověřuje ředitele ÚER podpisem smlouvy o poskytnutí příspěvku
  • schvaluje ve smyslu čl. 20 odst. 3 Ústavy a prováděcích předpisů k článku 20 písm. b) Ústavy pořízení nemovitosti parc. č. 1209/3 v k.ú. Kylešovice, obec Opava LV 135 do majetku Církevní obce v Opavě
  • ukládá duchovnímu zabezpečit veškeré administrativními úkony a předložit zprávu o průběžném plnění na dalším jednání Rady.

PRO: 7            PROTI: 0       ZDRŽELO SE: 0      PŘIJATO

 Usnesení č. V

 Žádost PCO Uničov o příspěvek z fondu reprodukce majetku. Prot. Jan Langr předložil žádost o příspěvek na opravu farní budovy v Uničově ve výši 250 tis. Kč. Jedná se o komplexní rekonstrukci přízemí, nové podlahy, omítky, obklady, topení, elektroinstalace, kanalizace aj. Rekonstrukce již započala, z vlastních prostředků obce bude vynaložena rovněž částka ve výši 250 tis. Kč. Výsledkem rekonstrukce bude nový bytový prostor a komunitní místnost pro potřebu obce.

 Na základě žádosti Pravoslavné církevní obce v Uničově ER OBE

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • schvaluje příspěvek na rekonstrukci farní budovy s fondu oprav a reprodukce majetku OBE ve výši 250 tis. Kč
  • pověřuje ředitele ÚER podpisem smlouvy o poskytnutí příspěvku.

PRO: 7            PROTI: 0       ZDRŽELO SE: 0      PŘIJATO

 Usnesení č. VI

 Záměr pořízení bytových jednotek PCO Jeseník a Osoblaha. Vl. Izaiáš přednesl žádost PCO Jeseník a Osoblaha s návrhem pořízení bytových jednotek pro potřebu obcí z fondu reprodukce majetku. Dotace na pořízení bytových jednotek navrhuje ve výši 500 tis. Kč pro jednu obec, celkem tedy 1 mil. Kč. Předseda tento návrh doporučil a požádal členy o vyjádření podpory. Vzhledem k tomu, že se teprve jedná o záměr a budoucí příslib ze strany eparchie, kdy duchovní obcí musejí teprve vyhledat vhodné byty a porovnat nabídky, žádá členy Rady, aby v případě, že se na úřad obrátí duchovní s konkrétní vhodnou nabídkou, proběhlo hlasování Per-rollam.

 ER OBE

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • souhlasí se záměrem pořízení bytových jednotek PCO Jeseník a Osoblaha dle předložených podmínek
  • ukládá duchovním správcům PCO Jeseník a Osoblaha předložit nabídky.

PRO: 7            PROTI: 0       ZDRŽELO SE: 0      PŘIJATO

 Usnesení č. VII

 Prodloužení termínu pro podání vyúčtování příspěvků za rok 2015. Vl. Izaiáš předložil za ÚER žádost o prodloužení termínů pro podání vyúčtování příspěvků poskytnutých v roce 2015 z fondu reprodukce majetku. Někteří z příjemců nemohou vlastní vinnou dokončit akce, na které byly příspěvky poskytnuty, a proto nemohou podat řádné vyúčtování příspěvku dle smluvního termínu. Z uvedeného důvodu žádá o individuální prodloužení termínů vyúčtování s přihlédnutím na konkrétní situaci podporované akce.

 ER OBE

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • souhlasí s prodloužením termínu pro vyúčtování příspěvku z fondu reprodukce majetku v roce 2015 na základě písemné žádosti žadatele
  • pověřuje ředitele ÚER podpisem dodatku smlouvy o poskytnutí příspěvku.

PRO: 7            PROTI: 0       ZDRŽELO SE: 0      PŘIJATO

 V Olomouci dne 28.12.2015
 Zapsal: prot. Jan Langr
 Za správnost: vl. Izaiáš – ThDr. Igor Slaninka

+Simeon

Předseda eparchiální rady

olomoucko-brněnské eparchie

Pravoslavné církve v českých zemích
a na Slovensku

19. ledna 2016