Na závěr seriálu článků s fotodokumentací oslav Paschy

Čtenářům našeho eparchiálního webu jsme postupně přinesli fotodokumentaci oslavy Paschy na našich farnostech. Jistě je pro nás všechny povzbuzující alespoň přes objektiv fotoaparátu vidět, jak se modlí a radují z největšího křesťanského svátku bratři a sestry v jiných církevních obcích. Církevní jednota má řadu rozměrů a projevů – od jednoty v pravoslavné víře, k modlitebnímu a bohoslužebnému společenství, přes eucharistickou účast na jednom Tělu a Krvi Kristově, ke kanonické jednotě v církevní správě a episkopátu. K prožívání církevní jednoty a lásky patří i rozměr vzájemných kontaktů, společně sdílené radosti z příslušnosti k pravoslavné církvi.

Posilování této sdílené jednoty v Kristu je zasvěcena i zpravodajská část eparchiálního webu. Všichni chápeme, že se tu nejedná o nějakou “soutěž” farností v počtu přítomných věřících, či v bohatosti chrámového interiéru, nýbrž o pěstování společenství. Tímto prismatem vnímejme publikování fotografií, ať už jsou z archijerejských bohoslužeb nebo z farních oslav svátků.

Bohužel některým farnostem se nepodařilo zajistit fotografie paschálních oslav. Svátky Kristova Vzkříšení se však konaly i tam.

Pascha – Uničov: „Bohužel žádné (fotografie z Paschy) nemám, já během služby fotit nemohu, a ostatní zapomněli. prot. Jan Langr“

Pascha – Chudobín, Mohelnice a Řimice: „Dobrý den, my bohužel žádné fotky nemáme, i když je to škoda, neboť tento den byl neobvykle silný a krásný.  Omlouváme se tímto. P. Nováková.“