Návštěva arcibiskupa Joba z Ekumenického patriarchátu

Moravu ve dnech 30.5. – 3.6. navštívil vladyka Job z Telmessu, arcibiskup Ekumenického patriarchátu a ředitel stálé mise EP při Světové radě církví v Ženevě ve Švýcarsku. Vladyka Job byl čestným předsedou druhé mezinárodní konference o mezislovanském jazyku, kterou požehnal také Jeho Všesvatost patriarcha Bartoloměj. Kromě toho se účastnil pátého mezinárodního ročníku festivalu dny Slovanské kultury a konference o mezislovanském jazyku, která byla zasvěcena 1150. výročí slovanského jazyka jako čtvrtého literárního jazyka Evropy.

2018-05-30-jov-telmessu-img_4685_1Hlavní kulturní událostí byla vernisáž na Velehradě v Muzeu Bible za přítomnosti České televize a Její Excelence velvyslankyně Srbska v ČR paní Very Mavrićové. V Muzeu Bible bude čtyři měsíce vystaveno „Miroslavovo evangelium“ z roku 1180. Jedná se o památku UNESCO, zapsanou jako součást světového dědictví, a dokument o počátcích srbského jazyka; zároveň je to kniha s nejbohatší obrazovou výzdobou z 12. století v Evropě vůbec (česky o této památce  a o její historii). Exponát přivezl předseda Matice Srbské, srbský spisovatel a básník pan prof. Dragan Stanić. Matice Srbská byla založena již v roce 1832 a stala se vzorem pro nepolitické kulturně orientované slovanské organizace u všech slovanských národů.

„Středověký evangeliář patří k nejvýznamnějším nedatovaným cyrilským rukopisům. Manuskript obsahuje 362 stran a 296 unikátních miniatur. Arcibiskup Jób z Telmessosu v Evangeliu objevil, že v černém textu je ještě text červený, který do něj někdo dodatečně vepsal a je jakousi instrukcí pro bohoslužbu. Tedy, co se má z Evangelia číst v ten či onen den, ale i jakým způsobem,“ uvedl V. Merunka.

Přijetí cařihradského arcibiskupa a srbské velvyslankyně na hodonínské radnici

2018-06-01-hodonin-slovanska-konference1»U příležitosti konání „Dnů slovanské kultury“, které jsou letos věnovány kultuře balkánských a lužických Srbů, přijeli v pátek 1. června do Hodonína velvyslankyně Srbska v České republice paní Vera Mavrić a eminence cařihradský arcibiskup Job z Telmessu spolu s dalšími hosty. Za vedení města přivítal vzácnou návštěvu místostarosta Jiří Janda. Hosté se zúčastní lingvistické konference a zahájení výstav a doprovodných akcí, připravených ve spolupráci s Masarykovým muzeem v Hodoníně a domem kultury. Dny slovanské kultury organizuje spolek Slovanská unie a koná se již popáté.« (Stránky města Hodonín)

2018-06-01-hodonin-slovanska-konference22018-06-01-hodonin-slovanska-konference3

 

2018-06-01-hodonin-slovanska-konference5

Návštěva monastýru

Vladyka Job sloužil v našem monastýru světitele mučedníka Gorazda v Hrubé Vrbce slovanským jazykem; na znamení jednoty byli při liturgii vzpomínáni: Jeho Všesvatost patriarcha Bartoloměj a Vysokopřeosvícený vladyka Simeon.

2018-06-01-vrbka-job-telmess-img_4784

Jeho Vysokopřeosvícenost vladyka Job zde navštívil řadu památných míst, mimo jiné i Mikulčice, poutní místo Velehrad, archeoskanzen v Modré a velkomoravský kostelík v Kopčanech. Některé okamžiky z jeho cest po Moravě si můžete prohlédnout v závěrečné fotogalerii:

Při své návštěvě se seznámil se situací v olomoucko-brněnské eparchii i v celé naší místní církvi.