Na věčnost se odebrala sestra v Kristu Thamar

Dne 17. dubna zesnula v Pánu paní hraběnka Kinská z Wchynic a Tetova, rozená kněžna Thamar Amilakvar. S manželem Radslavem Kinským (+ 2008) žila na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Byla pravoslavnou křesťankou. Zemřela ve věku 83 let v Paříži.

Paní Thamar Kinsky se narodila 29. července 1935 ve Francii do známého gruzínského rodu Amilakvari. V profesním životě se věnovala jaderné energetice, působila i v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii. Hovořila pěti jazyky.

Naše sestra v Kristu Thamar podporovala pravoslavnou církev. Mnohokrát se zúčastnila bohoslužeb v Jihlavě. Ještě se svým manželem byla na návštěvě jihlavského farního úřadu a probírali jsme tenkrát možnosti zavedení pravoslavných bohoslužeb ve Žďáru. Přičinila se o uspořádání sbírky na opravu našeho domovního chrámu. Naposledy k nám přišla na bohoslužbu asi před dvěma lety.

Radostnou událostí byla pro nás účast na oslavě jejích 70. narozenin, kde jsme sloužili za její zdraví krátkou pobožnost. Paní hraběnka byla všeobecně známá svou přátelskou a pohostinnou povahou. Zasloužila se o podporu rozvoje Žďáru a okolí.

Byla pohřbena v rodinném hrobu rodiny Amilakvari v Paříži. Pohřební liturgie se konala 23. dubna v gruzínské pravoslavné kapli Sv. Nino v Paříži. Rekviem se uskutečnilo 11. května 2019 v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatého Mikuláše ve Žďáře nad Sázavou. Za naši místní pravoslavnou církev a olomoucko-brněnskou eparchii byl přítomen níže podepsaný jihlavský okružní protopresbyter.

prot. Jan Baudiš, Jihlava

Sestře Tamaře věčná paměť!