Sčítání 2021 | Перепись 2021 | Перепис 2021

Duchovenstvu a věřícím
naší eparchie

Aktualizace: termín ukončení sčítání on-line přes webový formulář na adrese scitani.cz byl prodloužen až k 11. květnu 2021.

Po 10 letech se opět provádí sčítání obyvatelstva. Na světě se různá sčítání lidu konají již tisíce let a z Písma svatého víme, že něčemu podobnému se musela podrobit i přečistá Panna Maria a sv. Josef, jak to zaznamenal ve svém evangeliu apoštol Lukáš (Luk 2,1-5). Pro nás křesťany je samozřejmě důležité především, abychom byli v očích Pána Ježíše připočítáni k synům Království Božího. Na druhé straně církev už od dob svatých apoštolů vybízela k poslušnosti státu a k podřízení se jeho zákonnému pořádku – pochopitelně za předpokladu, že vydaný státní zákon či nařízení není v rozporu s naší vírou, mravností, morálkou, posvátnými kánony či tradiční praxí.

Letošní sčítání začíná 27. 3. 2021 (v 0,- hod.) a trvá do 11. 5. 2021 (termín byl oproti původnímu prodloužen), kdy je možno vyplnit státem požadované údaje elektronicky on-line na formuláři www.scitani.cz. Kdo tak neučiní, má dle zákona povinnost od 17. 4. do 11. 5. 2021 vyplnit a odevzdat listinný sčítací formulář.

Zákon stanovuje, že sčítání je povinné, avšak některé specifické údaje poskytnout můžete i nemusíte. V otázce B10 se sčítací formulář ptá na náboženskou víru a církev, ke které se hlásíte. Odpověď je dobrovolná, ale prosíme Vás, abyste se přihlásili k Pravoslaví a Pravoslavné církvi, protože naše dnešní společnost jednak potřebuje připomenout, že jsou zde pravoslavní křesťané, kteří zachovávají tradiční hodnoty a žijí podle nich, a jednak je dobré a misijní, aby ve Vašem bydlišti a zároveň pravděpodobném místě, kam chodíte na bohoslužby, věděli, kolik je tam pravoslavných. Může to též být důležité třeba při jednání o dotacích na opravu chrámů, anebo při snaze o získání pozemku na stavbu chrámu nebo farního domu.

Zpracovávání výsledků sčítání je anonymní, stát ručí za to, že vaše jména budou (po kontrole kompletnosti provedeného sčítaní) ze získaných dat vymazána a nikde nebudou zveřejněna. Stát tedy garantuje, že účast na sčítání Vás nijak neohrožuje a vámi poskytnuté údaje už pak nemohou být spojeny s Vaším jménem.

Průběh sčítání podrobně

Sčítání 2021 začíná o půlnoci z 26. na 27. 3. 2021. Do 11. 5. 2021 má každý možnost sečíst se jednoduše a bezpečně online prostřednictvím elektronického sčítacího formuláře. Ten bude zveřejněn na stránce www.scitani.cz, nebo v mobilní aplikaci – klikněte na červené tlačítko „Chci se sečíst“. Kdo se nesečte online, má zákonnou povinnost od 17. 4. do 11. 5. 2021 vyplnit a odevzdat listinný sčítací formulář. První výsledky Sčítání 2021 budou všem bezplatně k dispozici na přelomu let 2021 a 2022. Na webu www.scitani.cz jsou ke sčítání bližší informace také v ukrajinštině, polštině, ruštině, němčině a v angličtině. V těchto jazycích jsou připraveny i online formuláře. Ty tištěné budou v češtině, ale na webu a vybraných poštách nebo pobočkách Českého statistického úřadu k nim bude připraven překlad.

Koho se týká sčítání? Kdo se musí sečíst?

Sčítání je povinné ze zákona č. 332/2020 Sb., o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021. Povinnost sečíst se mají všechny osoby s trvalým pobytem nebo přechodným pobytem nad 90 dnů a osoby, kterým byl u nás udělen azyl (případně doplňková ochrana nebo dočasná ochrana). Patří sem i ostatní osoby, které jsou na území České republiky v rozhodný okamžik (půlnoc z pátku 26. března na sobotu 27. března 2021) přítomny. Povinnost sečíst se se nevztahuje pouze na takové cizince, kteří jsou v Česku na dobu kratší než 90 dnů (například turisté), a na cizince požívající diplomatické výsady a imunity.

Mají také cizinci povinnost sečíst se?

Povinnost sečíst se mají všichni cizinci, kteří mají v České republice trvalý nebo přechodný pobyt nad 90 dnů (nezávisle na tom, zda se aktuálně nacházejí v Česku, nebo ne). Formulář musíte vyplnit i v případě, že vám byl udělen azyl nebo jste na našem území pobývali o půlnoci z 26. na 27. 3. 2021. Sčítání se netýká pouze diplomatů a cizinců, kteří jsou zde na dobu kratší než 90 dnů (např. turisté).

Jinak řečeno:
1. Sčítá se každý, kdo má v Česku evidovaný pobyt nad 90 dnů, příp. azyl (resp. ho měl o půlnoci z 26. na 27. 3. 2021).
Nezáleží na tom, kde takový člověk ve světě žije a jaké má občanství. Nezáleží ani na tom, kde je v zahraničí hlášen k pobytu.
2. Sčítá se tedy každý, kdo je na našem území přítomný v rozhodný okamžik (o půlnoci z 26. na 27. 3. 2021), pokud není diplomat nebo cizinec přítomný zde jen krátkodobě (do 90 dnů). Nezáleží na tom, zda tady má evidovaný pobyt.

Jak vyplnit otázku na Vaši náboženskou víru?

Z formuláře sčítáni 2021 – čeština (kliknutím na obrázek si jej zobrazíte ve větší velikosti)

Zaškrtněte, prosíme, políčko – „Věřící hlásící se k církvi, náboženské společnosti apod.  Uveďte název“
A do políčka pod tím napište: Pravoslavná církev v českých zemích.

Děkujeme.

Podobný text v ukrajinštině a ruštině viz na webu Pražské  pravoslavné eparchie