Zmírnění vládních opatření pro bohoslužby

Od 26. dubna dochází ke změnám pravidel pro návštěvy bohoslužeb. Věřící se jich mohou účastnit za splnění tří podmínek: ochrana dýchacích cest, rozestupy a dezinfekce.

Z výkladu mimořádného opatření Vlády ČR (z 23. 4. 2021), které se o bohoslužbách přímo nezmiňuje, ale na základě rozsudku Nejvyššího správního soudu je možné pro náboženské projevy analogicky aplikovat odst. 17 tohoto opatření ve smyslu výše uvedeného. Z toho vyplývá, že účast je možná za předpokladu, kdy každý účastník bude mít ochranný prostředek dýchacích cest (tj. respirátor nebo nanoroušku), budou dodrženy ve vnitřních prostorech rozestupy 2 metry – s výjimkou členů domácnosti – a účastníci si před vstupem do vnitřního prostoru dezinfikují ruce. Nebyla stanovena žádná další omezení. V takovém případě by již neplatilo dosavadní omezení umožňující obsadit jen 10% kapacit míst k sezení v chrámu. Zrušen byl i zákaz zpěvu.

Uvedená opatření se týkají vnitřních bohoslužebných prostor (konání liturgických obřadů, např. bohoslužby). Koná-li se bohoslužebné shromáždění mimo vnitřní prostory staveb, jeho účastníci se mohou shromažďovat ve skupinách po nejvýše 20 účastnících a dodržují rozestupy mezi skupinami účastníků alespoň 2 metry.

Jiné (neliturgické) organizované akce a setkání podle odst. 16 aktuálního mimořádného opatření umožněny nejsou.

(Viz znění opatření v PDF: 2021-04-26-mimoradne-opatreni-omezeni-obchodu-a-sluzeb-s-ucinnosti-od-26-4-2021-do-odvolani-1)