Zápis ze zasedání eparchiální rady v lednu t.r.

Eparchiální rada Olomoucko-brněnské eparchie Pravoslavné církve v českých zemích (ER OBE) zasedala dne 26.1.2016 v Olomouci

 Prezence

 Přítomní členové ER OBE:

vladyka Simeon, vladyka Izaiáš
prot. Ján Kačkoš, prot. Jan Baudiš, prot. Ondřej Stehlík,
sestra Vlastimila Soukupová, sestra Sofia Prusali, sestra Soňa Cinegrová
Prot. Jan Langr – tajemník

Nepřítomný:

prot. Josef Fejsák

Předseda konstatuje, že ER OBE je na tomto zasedání usnášení schopná.

Usnesení ER č. 12 ze dne 26.1.2016

Jednání ER bylo zahájeno společnou modlitbou.

Usnesení č. I

Kontrola plnění úkolů:

Předseda konstatoval, že nejsou nesplněné úkoly z předchozích rad.

ER OBE

  • bere na vědomí předloženou zprávu.

PRO: 7            PROTI: 0       ZDRŽELO SE: 0      PŘIJATO

Usnesení č. II

Zpráva přítomných vladyků o dohodě uzavřené v Konstantinopoli (dnes Istanbulu, Fanaru). Vl. Izaiáš informoval členy rady o průběhu jednání delegace na půdě Ekumenického patriarchátu. ER bere na vědomí zprávu ohledně dohody o smíru v naší církvi. Bere na vědomí její jednotlivé body a zároveň skutečnost, že budou dle jejich pořadí postupně církevními orgány zpracovávány. Zvláště vítá potvrzení arcibiskupa Simeona, arcibiskupa Michala a biskupa Izaiáše v jejich posvátných hodnostech a na jimi zastávaných postech v církevní správě. Co se týče dalších kroků, ER vyslovuje přání, aby prioritu měla realizace sjednocení episkopátu na půdorysu podepsané dohody. Zvláště vítá, že podle všeho ekumenický patriarcha přijal omluvu vladyky Rostislava, která byla u nás publikována. ER rovněž vítá úmysl vladyky Simeona demonstrovat znovu nabytou jednotu episkopátu společnou archijerejskou liturgií v Brně u příležitosti jeho 90. narozenin. ER očekává, že následně bude bez průtahů a odkladů zahájen proces implementace tomosu autokefality do ústavy naší církve, jak to požaduje uzavřená dohoda. To je nutný krok v pokračování realizace dohody. Případy propuštěných osob budou jednotlivě znovu otevřeny a zkoumány možnosti návratu těch, kteří jsou kanonicky v kompetenci naší eparchiální správy nebo již dopředu neodmítli možnost svého duchovenského působení pod vedením eparchiálního archijereje vladyky Simeona.

Podle znění uzavřené dohody je uznání vladyky Rostislava primasem naší místní církve podmínečné, čili předpokládá naplnění dalších bodů dohody. Zahájení vzpomínání vladyky Rostislava jako metropolity chápeme v olomoucko-brněnské eparchii jako vstřícný krok z naší strany. Očekáváme bezodkladnou realizaci jednoty episkopátu na půdě posvátného synodu a implementaci tomosu autokefality. Věříme, že to vše bude provedeno bez průtahů, aby se uznání vladyky Rostislava jakožto metropolity a hlavy místní církve mohlo stát definitivní.

PRO: 7            PROTI: 0       ZDRŽELO SE: 0      PŘIJATO

Usnesení č. III

Provozní příspěvek Vilémov. Vl. Izaiáš předložil návrh na schválení provozního ročního příspěvku pro monastýr přesvaté Bohorodice ve Vilémově ve výši 400 tis. Kč. 0Výše příspěvku vycházela ze zprávy hospodaření předložené prot. J. Langrem. Tato částka bude za rok 2016 řádně vyúčtována a lze ji využít výlučně na provozní potřeby a opravy (zejména platby energií, opravy, provoz vozidla, úhradu daní a poplatků aj.). V souladu s předchozím usnesením Rady tak již nebudou vypláceny mzdy monachům, ze kterých by se následně hradily potřeby monastýrů. Dále vl. Izaiáš doplnil, že ani v budoucnu se nevyhneme dalším investicím zejména do objektu duchovního centra, kde bude nutné provést celkovou rekonstrukci, nové ekonomičtější topení a je na zvážení, zda nevyužít objekt i jako sídlo eparchie s tím, že v Olomouci zůstanou zachovány prostory úřadu a církevní obce.

ER OBE

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • schvaluje roční provozní příspěvek pro monastýr přesvaté Bohorodice ve Vilémově ve výši 400 tis. Kč
  • pověřuje ředitele ÚER podpisem smlouvy o poskytnutí příspěvku.

PRO: 7            PROTI: 0       ZDRŽELO SE: 0      PŘIJATO

Usnesení č. IV

Vl. Izaiáš přednesl žádost PCO Třebíč o příspěvek na opravu bytového prostoru pod chrámem ve výši 100 tis. Kč. Jedná se zejména o rekonstrukci stropní konstrukce a úpravu vlhkosti. Současně seznámil Radu se záměrem pořídit bytovou jednotku pro duchovní správce, tak aby prostor pod chrámem mohl být využíván pro pastorační potřeby. Z uvedeného důvodu bude duchovní správce pověřen úkolem nalézt vhodnou bytovou jednotku a v případě, že se na úřad obrátí s konkrétní vhodnou nabídkou, proběhne hlasování Per-rollam.

Na základě žádosti Pravoslavné církevní obce v Třebíči ER OBE

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • schvaluje příspěvek na rekonstrukci farního bytu pod chrámem z fondu oprav a reprodukce majetku OBE ve výši 100 tis. Kč
  • souhlasí se záměrem pořízení bytové jednotky
  • pověřuje ředitele ÚER podpisem smlouvy o poskytnutí příspěvku.

PRO: 7            PROTI: 0       ZDRŽELO SE: 0      PŘIJATO

Usnesení č. V

Záměr pořízení chrámu a bytové jednotky PCO Ostrava Pustkovec. Jménem Pravoslavné církevní obce v Ostravě-Pustkovci byla předložena žádost o finanční příspěvek na nákup farního bytu a kaple sv. Andělů strážných v Ostravě-Pustkovci. V této chvíli se jedná o odprodeji chrámu s Římskokatolickou farností v Ostravě-Pustkovci a Ostravsko-opavským biskupstvím. Stanovení podmínek prodeje a ceny bude předmětem dalšího jednání.

ER OBE

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • souhlasí se záměrem pořízení chrámu a bytové jednotky pro potřebu PCO Ostrava Pustkovec
  • ukládá duchovnímu správci předložit podmínky prodeje chrámu a cenové nabídky bytové jednotky.

PRO: 7            PROTI: 0       ZDRŽELO SE: 0      PŘIJATO

Usnesení č. VI

Nájemní smlouva PCO Znojmo. ER bere na vědomí uzavření nájemní smlouvy PCO Znojmo na využití farního objektu.

ER OBE

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • souhlasí ve smyslu čl. 20 odst. 3 Ústavy a prováděcích předpisů k článku 20 písm. b) Ústavy s uzavřením nájemní smlouvy
  • pověřuje duchovního správce podpisem nájemní smlouvy.

PRO: 7            PROTI: 0       ZDRŽELO SE: 0      PŘIJATO

Usnesení č. VII

Na základě žádosti ředitele úřadu Eparchiální rady, vl. Izaiáše, o vyjádření důvěry nebo nedůvěry jeho osobě ve funkci ředitele úřadu, Eparchiální rada vyslovuje plnou důvěru k dalším krokům řediteli úřadu. Současně členové eparchiální rady vyslovují poděkování vl. Izaiášovi za dosavadní práci, a to ve velmi nelehkém období krize uvnitř naší církve.

PRO: 7            PROTI: 0       ZDRŽELO SE: 0      PŘIJATO

V Olomouci dne 26.1.2016
Zapsal: prot. Jan Langr
Za správnost: vl. Izaiáš – ThDr. Igor Slaninka

 +Simeon

Předseda eparchiální rady
olomoucko-brněnské eparchie
Pravoslavné církve v českých zemích
a na Slovensku