Duben a květen v Horní Lipové

V jarních měsících organizuje PCO Jeseník ve spolupráci se spolkem Kostelík v horách dvě tradiční akce. První na Lazarovu sobotu, která byla zaměřena na lidový rozměr velikonočních svátků, kdy před chrámem učili místní řemeslníci dovednostem našich předků. Malí i větší tak mohli zkusit malovat vajíčka, plést pomlázky, vyrobit vrbovou píšťalku či panenku z lipového lýka. Asi osmdesátka přítomných dokázala celé dvě hodiny tvořit dnes již pomalu zapomínané folklórní předměty. Poté se asi padesát příznivců hudby odebralo do prostor památníku válečných zajatců, kde z připravených zpěvníků společně pěli velikonoční písně.

Druhá vzpomínková akce se uskutečnila v sobotu 11.května a byla zaměřena na uctění obětí 2.světové války. Po úvodním slovu, projevech a položení věnce jsme sloužili panychidu za válečné zajatce, kteří mají v chrámu svůj památník. Bohoslužbu vedl o.Rafael Moravský z blízkého Šumperku a v krásném proslovu se dotknul modlících se srdcí. Poté následovala kulturní část dne v podobě společného zpěvu a četby z memoárové literatury.

Tečku za slunečným dnem udělalo domácí pohoštění v podobě jednoduchých, ale chutných pokrmů. Asi třicítka zúčastněných poté dovršila společný tříhodinový program rozhovorem s konzulem Ruské federace p.Teretěvem, místostarostou Lipové p. Kaňou či představitelem Národní domobrany p. Obrtelem.