Usnesení eparchiální rady v únoru 2017

Eparchiální rada Olomoucko-brněnské eparchie Pravoslavné církve v českých zemích (ER OBE) zasedala dne 16. 2. 2017 v Olomouci

 Prezence

Přítomní členové ER OBE:

vladyka Izaiáš – pověřen vedením
prot. Ján Kačkoš, prot. Jozef Fejsák, prot. Jan Baudiš, prot. Ondřej Stehlík, sestra Vlastimila Soukupová, sestra Sofia Prusali, sestra Soňa Cinegrová

Členové ER OBE s hlasem poradním:

prot. Jan Langr – tajemník
sestra Perla Jarečná – tajemnice

 Nepřítomní členové:

vladyka Simeon

Hosté:

Fedor Shpilka

 Předseda konstatuje, že ER OBE je na tomto zasedání usnášení schopná

Usnesení ER č. 21 ze dne 16.2.2017

Jednání ER bylo zahájeno společnou modlitbou. Vl. Simeon se z jednání omlouvá, všechny členy Rady pozdravuje a jejím vedením pověřil vl. Izaiáše.

 Usnesení č. I

Kontrola plnění úkolů:

 Předseda konstatoval, že nejsou nesplněné úkoly z předchozích rad.

  • ER OBE bere na vědomí předloženou zprávu
  • ER OBE potvrzuje usnesení per rollam

PRO: 7                       PROTI: 0                  ZDRŽELO SE: 0                    PŘIJATO

 Usnesení č. II

Vladyka Izaiáš informoval členy ER o novele nařízení vlády č. 336/2016 Sb., kterou se od 1.1. 2017 mění výše minimální mzdy. Z uvedeného důvodu bylo nutné upravit platovou tabulku zaměstnanců Olomoucko-brněnské eparchie schválenou dne 1.5.2015 tak, aby minimální základní mzda odpovídala legislativním požadavkům, tj. minimální základní mzda v nejnižší platové třídě a skupině činila 11 tis. Kč pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin.

ER OBE:

  • Bere na vědomí předloženou důvodovou zprávu

PRO: 7                 PROTI: 0                    ZDRŽELO SE: 0                   PŘIJATO

 Usnesení č. III

Pravoslavná církevní obec v Osoblaze rozhodnutím rady ze dne 16.12.2016 obdržela příspěvek na opravu nájemního bytu ve vlastnictví církevní obce ve výši 230 tis. Kč. V průběhu rekonstrukce se však vyskytly nečekané vícepráce a položky, bez kterých není možné rekonstrukci dokončit. Z uvedeného důvodu byla dne 12.2.2017 předložena žádost o navýšení příspěvku o 80 tis. Kč. Vzhledem ke skutečnosti, že církevní obec má již na bytovou jednotku nájemníka, žádá současně církevní obec schválení nájemní smlouvy.

Na základě žádosti schvaluje ER OBE příspěvek 80 tis. Kč na dokončení rekonstrukce bytové jednotky PCO v Osoblaze. Dále v souladu s čl. 20 Ústavy Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku schvaluje nájemní smlouvu bytové jednotky č. 622/7, o velikosti 54 m2, která se nachází v 3. nadzemním podlaží budovy  č.p. 621, 622, stojící na pozemku parc. č. 2291/6, adresa: Mahenova ul., Jeseník dle předloženého návrhu nájemní smlouvy. ER OBE pověřuje duchovního správce podpisem smlouvy. Příspěvek podléhá řádnému vyúčtování. Předkladatel doporučuje schválení žádosti.

 ER OBE:

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • schvaluje příspěvek na dokončení rekonstrukce ve výši 80 000,- Kč z fondu oprav a reprodukce majetku OBE
  • pověřuje ředitele ÚER podpisem smlouvy o poskytnutí příspěvku
  • v souladu s čl. 20 Ústavy Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku schvaluje nájemní smlouvu
  • pověřuje duchovního správce PCO v Osoblaze podpisem smlouvy.

PRO: 7                  PROTI: 0                   ZDRŽELO SE: 0                   PŘIJATO

 Usnesení č. IV

Vl. Izaiáš přednesl žádost prot. Koláře o schválení záměru koupě bytové jednotky Pravoslavné církevní obce ve Svitavách. Cílem záměru je využití výnosu bytové jednotky na pokrytí provozních potřeb a energií církevní obce. Po projednání záměru doporučuje ER OBE pořízení bytové jednotky v maximální výši 2 mil. Kč. Po provedeném realitním průzkumu a předložení konkrétní nabídky bude schválení nákupu formou hlasování per rolam. Předkladatel doporučuje schválení žádosti.

ER OBE

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • souhlasí se záměrem pořízení nemovitosti dle důvodové zprávy
  • ukládá řediteli zabezpečit usnesení per rolam ke schválení vhodné nabídky.

PRO: 7                PROTI: 0                   ZDRŽELO SE: 0                   PŘIJATO

 Usnesení č. V

Prot. Jan Baudiš jménem Pravoslavné církevní obce v Jihlavě předložil žádost o příspěvek na opravu střechy církevního domu v Jihlavě. Jedná se o opravu střechy, která je již v havarijním stavu a protéká. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o nemovitost na hlavním náměstí v památkové zóně, bude nutné rekonstrukci konzultovat s orgány památkové péče, kdy realizaci musí provést odborná firma. Po krátké diskuzi byl ze strany předsedy předložen návrh na poskytnutí příspěvku ve výši 500 tis. Kč s tím, že v okamžiku kdy bude znám rozpočet ze strany církevní obce, se žádost upřesní. Členové ER OBE s tímto návrhem souhlasí.

ER OBE

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • schvaluje příspěvek na havarijní opravu střechy ve výši 500 000,- Kč z fondu oprav a reprodukce majetku OBE
  • pověřuje ředitele ÚER podpisem smlouvy o poskytnutí příspěvku

PRO: 6                PROTI: 0                   ZDRŽELO SE: 1                               PŘIJATO

 Usnesení č. VI

Vladyka Izaiáš navrhl schválení záměru nákupu dvou nemovitostí pro potřebu Olomoucko-brněnské eparchie za účelem investice a bytové či administrativní rezervy po dobu opravy objektu ústředí v Olomouci. Maximální výše investice činní (za nemovitost) 2,5 mil. Kč. Po provedeném realitním průzkumu a předložení konkrétní nabídky bude schválení nákupu formou hlasování per rollam. Předkladatel doporučuje schválení žádosti.

ER OBE

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • souhlasí se záměrem pořízení nemovitosti dle důvodové zprávy
  • ukládá řediteli zabezpečit usnesení per rollam ke schválení vhodné nabídky.

PRO: 7                PROTI: 0                   ZDRŽELO SE: 0                               PŘIJATO

 Usnesení č. VII

Vladyka Izaiáš předložil k projednání otázku nákupu nemovitostí pro církev. Stávající realitní situace vyžaduje vysokou míru flexibility při nákupu realit. Velmi často se stává, že výhodná realitní nabídka je pro vysoký zájem během velmi krátké doby prodaná. V případech, kdy musí nákup vč. složení zálohy schválit ER OBE, trvá tento proces v řádu dní, čímž se realizace nákupu stává nedostupnou. Z dlouhé diskuze vyplynul návrh schválení provozní zálohy ve výši 500 tis. Kč pro potřebu ÚER OBE na mimořádné výdaje, mezi které bude patřit i možnost využití této zálohy na složení zálohy při nákupu nemovitosti na území OBE. Tato záloha bude podléhat řádnému vyúčtování.

ER OBE

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • souhlasí se vyčleněním provozní zálohy pro potřebu ÚER OBE.

PRO: 7                PROTI: 0                   ZDRŽELO SE: 0                               PŘIJATO

Usnesení č. VIII

Na jednání ER OBE byl představen investiční záměr bytového domu v Brně. Jedná se o nemovitost s 12 bytovými jednotkami, určené k pronájmu, které jsou momentálně ve výstavbě. ER OBE po projednání schvaluje záměr nákupu nemovitosti s cílem budoucího výnosu. Výnos nájmu bude příjmem eparchie. Po diskuzi byl přijat návrh na předložení konkrétních podmínek vč. návrhu smlouvy o smlouvě budoucí. ER pověřuje vladyku Izaiáše podpisem smlouvy o smlouvě budoucí.

 ER OBE:

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • v souladu s čl. 20 Ústavy Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku pověřuje ředitele úřadu OBE podpisem smlouvy.

PRO: 7                            PROTI: 0                   ZDRŽELO SE: 0                   PŘIJATO

 Usnesení č. IX

Projekt sociálního bydlení v Uničově – prot. Jan Langr informoval členy rady o stávajícím stavu projektu výstavby sociálního bydlení. Proběhla dvě jednání s představiteli města Uničova. Po vzájemné dohodě byl navržen objekt bývalé Jednoty na ul. Generála Svobody. Objekt je v této chvíli ve vlastnictví města, které je za tímto účelem ochotno jej odprodat. Za účelem deklarace záměru byla uzavřena smlouva o smlouvě budoucí. Formou rekonstrukce a přestavby je možné objekt přebudovat na objekt kapacitního bydlení.

Jelikož byl v dané lokalitě nesoulad s územním plánem, zažádala církevní obec o změnu územního plánu, které bylo vyhověno. Současně byla prověřena možnost získání dotace na Ministerstvu pro místní rozvoj a ekonomická analýza projektu.

Základním východiskem ekonomické analýzy bylo zohlednění sociálního aspektu projektu. Tedy neuvažuje se rychlá investiční návratnost vloženého kapitálu a prostředky vložené do projektu mají minimálně vedlejší (nepřímou) návratnost. Dle závěru analýzy je v případě realizace projektu s dotací podporovaného bydlení návratnost 22 let, bez dotace 39 let. Značným rizikem projektu je vysoká míra nejistoty získání dotace, která je navíc podmíněna žádostí o stavební povolení, tedy církev již musí být vlastníkem a mít příslušnou projektovou dokumentaci, což předpokládá investici cca 1,5 mil. Kč.

Po diskuzi bylo konstatováno, že v případě získání dotace by s ohledem na sociální charakter mohl být tento záměr ekonomicky udržitelný. Vzhledem k tomu, že neexistuje právní jistota získání dotačních projektů je s ohledem na stávající formu financování OBE míra rizika dlouhodobé udržitelnosti projektu nepřijatelná  (eparchie by se v budoucnu mohla ocitnout v situaci, kdy nebude schopna dostát svým závazkům).

ER OBE:

  • bere na vědomí předloženou zprávu
  • nesouhlasí s dalším pokračováním projektu.

PRO: 7                                   PROTI: 0                   ZDRŽELO SE: 0                               PŘIJATO

 Různé

 ER OBE byla seznámena se závěry pracovního setkání Úřadu metropolitní rady Pravoslavné církve v českých zemích s ústředím v Praze. Na základě předložené zprávy přijala stanovisko, které adresuje Vysokopřeosvícenému vladykovi Michalovi, arcibiskupovi pražskému, předsedovi MR.

ER OBE:

  • Bere na vědomí předloženou zprávu.

Eparchiální rada byla ukončena v 18:00 hod. společnou modlitbou.

V Olomouci dne 16.2. 2017

Zapsal: prot. Jan Langr

Za správnost: vl. Izaiáš – ThDr. Igor Slaninka

………………………………..………………….

+ Simeon
Předseda eparchiální rady
olomoucko-brněnské eparchie
Pravoslavné církve v českých zemích
a na Slovensku

+ Izaiáš                                                           ……………………………

prot.  Ján Kačkoš                                          ……………………………

prot. Jozef Fejsák                                         …………………………….

prot. Jan Baudiš                                             ……………………………..

prot. Ondřej Stehlík                                       ……………………………..

sestra Vlastimila Soukupová                        ……………………………..

sestra Sofia Prusali                                          ……………………………..

sestra Soňa Cinegrová                                    ……………………………..