Prohlášení ER OBE

Dne 24. března 2022 byla na osobních webových stránkách bývalého brněnského duchovního, p. Fejsaka zveřejněna informace, že “farní rada PCO v Brně” ubytovala v bytových prostorách farního domu na ulici Úvoz 58/62 uprchlíky z Ukrajiny.

Tento čin ze strany bývalého duchovního, p. Fejsaka, považujeme za nezodpovědný a hanebný, neboť ubytování uprchlíků ve farním domě se správcem domu, či členy ER nekomunikoval a již při samotném ubytovávání nešťastných obětí válečného běsnění věděl, že nemá žádná práva jakkoliv nakládat s bytovými prostory bez předchozího schválení, a rodiny uprchlíků tímto může vtáhnout (jako své rukojmí při neoprávněném nakládání s církevními byty) do svého konfliktu s vedením eparchie a eparchiálním episkopátem (biskupy), který sám vyvolal, mj. kvůli svým proruským (promoskevským) aktivitám.

V jeho nekřesťanském a protiprávním jednání vidíme jen další pokus zviditelnit se a snahu o vytváření dalších konfliktů a skandálů, což je o to více pobuřující, že na svých webových stránkách své činy přirovnal k “evangelní lásce”.

Se samotnými uprchlíky, ubytovanými v prostorách bytu v 1. n. p., se již spojili naši duchovní, kteří jim vysvětlili nastalou situaci, do které je p. Fejsak se svými přívrženci uvrhl. Zároveň byli ujištěni, že mohou dočasně ve stávajících prostorách zůstat, dokud pro ně nebudou nalezeny jiné, více vyhovující, prostory.

Naše eparchie se věnuje péči o uprchlíky a používá své nemovitosti k ubytovávání bratrů z Ukrajiny, což p. Fejsak narušuje neoprávněným nakládáním s církevními prostory, v nichž nabízí svou soukromou omezenou pomoc běžencům, zatímco církev by ráda organizovala ve své nemovitosti efektivnější poskytování pomoci. (Možná tak bývalý duchovní činí ze zištných důvodů, jestli se chystá za ubytování čerpat státní podporu.)

Vyjadřujeme své pohoršení nad nezodpovědnými činy p. Fejsaka a jeho přívrženců, kteří sebe lživě označují jako “farní rada PCO”, a tímto se od nich distancujeme. Jejich protiprávní jednání bude postoupeno orgánům činným v trestním řízení.

V Olomouci dne 25. března 2022